Ondervoeding in het ziekenhuis, een onderschat risico

Een vrouw van 52, lijdend aan een bipolaire stoornis en een alcoholverslaving, wordt in het ziekenhuis opgenomen vanwege een aspiratiepneumonie met een pleuraal empyeem en een stollingsstoornis. Tien dagen na haar hospitalisatie ondergaat de patiënte een borstkasoperatie voor een decorticatie van de pleura. Gedurende vier dagen na de operatie krijgt de patiënte geen enkel dieet voorgeschreven. Al wat ze krijgt, is een onderhoudsinfuus. Na vijf dagen begint de patiënte te klagen over honger en pas dan realiseert het team zich dat ze al die tijd niets te eten heeft gehad. Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij ziekenhuispatiënten, maar helaas wordt het nog te vaak verkeerd gediagnosticeerd en onderschat. Om de zaak aan te kaarten zijn in de literatuur al meerdere oplossingen voorgesteld.

Date de parution : 03/2020

Thème : Dénutrition

Mots clés : Dénutrition, Nutrition, Multidisciplinarité

Cette histoire vous interpelle ? Alors partagez avec nous vos expériences ! Envoyez un email à Ana van Innis, Quality & Safety Officer, analuisa.vaninnis@paqs.be.

En visitant, utilisant ce site web et en prenant contact avec le responsable du traitement, vous consentez expressément à ce que nous recueillions et traitions, selon les modalités et principes décrits dans nos politiques de confidentialité, vos données à caractère personnel ainsi qu'à l’utilisation de cookies.