Fixatie bij ouderen: een gezondheidsdilemma?

Meneer Durant, een man van 78, werd in het ziekenhuis opgenomen nadat hij thuis herhaaldelijk ten val was gekomen. Om valpartijen te vermijden was een tafeltje aan zijn fauteuil bevestigd als fixatiemateriaal. De patiënt gleed echter uit de fauteuil en raakte met zijn hals tussen het tafeltje en de fauteuil gekneld. Fixatie is een wijdverspreide praktijk bij bejaarde patiënten om valpartijen en verwondingen te voorkomen. Niets bewijst echter de doeltreffendheid van dit systeem en uit enkele studies blijkt zelfs dat het gebruik van fixatiemateriaal risico’s kan inhouden. Daarom mag het slechts als laatste redmiddel worden gebruikt, op basis van een medische beslissing die met kennis van zaken genomen is. Een multidisciplinair medisch team moet zich over de implementatie van het fixatiemateriaal beraden en moet hiervoor een strikte planning opstellen.

Date de parution : 12/2017

Thème : Vrijheidsbeperkende maatregelen

Mots clés : Vrijheidsbeperkende maatregelen, Geriatrie

Cette histoire vous interpelle ? Alors partagez avec nous vos expériences ! Envoyez un email à Ana van Innis, Quality & Safety Officer, analuisa.vaninnis@paqs.be.

En visitant, utilisant ce site web et en prenant contact avec le responsable du traitement, vous consentez expressément à ce que nous recueillions et traitions, selon les modalités et principes décrits dans nos politiques de confidentialité, vos données à caractère personnel ainsi qu'à l’utilisation de cookies.